Tips för att hålla stilen med en studentbudget

Publicerat Lämna kommentar

girls-1031538_1920

Alla som någon gång har studerat vet att ekonomin inte alltid är den bästa under denna period i livet. Du måste helt enkelt tänka på hur och när du spenderar dina pengar. I Sverige har de flesta studenter bidrag och lån från CSN, vilket inte ger några stora summor att röra sig med. Under den här tiden gäller det att vara smart med utgifterna, för att få så mycket som möjligt för pengarna.

Se vad du redan har

Hur du väljer att göra budgeten under studenttiden är upp till var och en, men oftast går det mesta till mat och räkningar. Via studentkortet rabatt kan du få erbjudanden inom många olika områden. Kolla vad du redan har och komplettera med baskläder som du kan kombinera med de som redan hänger i garderoben. Försök hitta din stil och håll dig till den så är det lättare att hålla stilen som student.

Hitta rätt butiker

Att handla skor, kläder och accessoarer på en studentbudget kan vara en utmaning då det oftast kostar en del. Då kan det vara smart att utnyttja ditt studenterbjudande i de butiker som erbjuder detta för att få så mycket du kan för dina pengar. Försök att anpassa dina behov efter dessa erbjudanden och var inte för kräsen när det kommer till märken och design. Leta efter plagget och inte märket, är en bra tumregel.

Studentrabatt

Det finns många butiker och företag som ger rabatt till studenter. Se till att hitta butiker som ger studentrabatt, och använd dig av dessa istället för de butiker som du kanske är van att handla i. Våga prova nya butiker och förändra din stil så att den passar din budget. Det är troligen ingen som kommer lägga märke till att du inte bär de senaste dyra designerkläderna så länge du håller stilen.

Handla second hand

Ett av de bästa sätten för att hålla stilen på en stram budget är att handla second hand-kläder. Detta är ett jättebra tips för att spara pengar som student. Idag finns det stora plattformar för detta både online via Facebook och andra sociala medier och appar, men även i fysiska butiker. Här har du chansen att hitta märkeskläder till ett rimligt pris, och det är ingen som kommer veta att det är second hand!

Var smart

Tänk igenom ditt shoppande och impulshandla inte dina kläder i butiker som inte har rabatt.

Handla på rea

Handla säsongens kläder när butikerna har rea. Då får du mycket mer för pengarna.

Låna kläder

Byt kläder med bekanta, vänner och familj utan att betala en krona.

Kom ihåg att ett använt plagg kan vara minst lika snyggt som ett nytt. Använd vad du har och mixa och matcha för att skapa din egen stil. Med några basplagg kan du variera i oändlighet!Hur ser det ut hemma hos en fashionista?

Publicerat Lämna kommentar

model-1208325_1920

Det går mode även i inredningsdetaljer och ibland kommer det helt plötsligt en detalj som i stort sett alla måste ha. Förra året var det en drinkvagn och året innan en prydnadsananas. Nu gömmer vi helst undan dessa detaljer för nu ska man vara unik och inreda personligt. Den som är intresserad av inredning har dock en tendens att påverkas av inredningstips som kända bloggare ger. Det positiva är att tipsen som ges idag lätt kan följas men det handlar inte om en specifik produkt som alla har precis likadana, utan här handlar det om att skapa sin egen personliga stil för att inte vara som alla andra.

10 inredningsdetaljer som är ett måste för fashionistan

 • Har ni upptäckt washitejp? Om inte är det dags att prova det för det är ett måste för alla inredningsintresserade. Denna speciella japanska tejp har hur många användningsområden som helst. Det är papperstejp som finns i massor av olika färger och mönster. Använd den till att ge en illusion av tavelramar på väggarna. Har du ingen ram till dina posters skapar du helt enkelt en med washitejp. Problemet med tejpen är att det är svårt att sluta tejpa när man välj har börjat.

  apartment-lounge-3147892_1920

 • Väggarna är viktiga i en fashionistas hem. Det är här man verkligen kan lägga in sin personliga stil och skapa ett unikt hem. Den som vill dekorera väggarna med vackra fashion posters i modern stil väljer med fördel sådana som har olika texter. Välj dock texter som passar in på dig och ditt liv och inte bara efter hur de ser ut.
 • Ännu ett tips som gäller väggarna är att hitta gammaldags tapeter. Kanske känner du någon som kan tänkas ha gamla tapetprover liggande? Att rama in dessa och ha på väggen är så läckert! Har du snygga gammaldags ramar men inga tapetbitar kan du även hänga upp ramarna utan att ha något i dem.

 • Sista tipset som gäller väggarna har att göra med foton. Välj bland dina foton och förstora några stycken som du är riktigt nöjd med och som du gärna ser på varje dag. Ett tips på hur du väljer fotoramar är att antingen ha alla likadana och enkla för att skapa ett lugn eller också försöker du få tag på riktigt gamla fotoramar och har alla olika. Antingen skapar du en fotovägg i ett rum eller så sätter du upp en hylla och låter alla foton stå på den. Låt dem då vila mot väggen istället för att använda stödet som fotoramar ofta har.

  modern-minimalist-bedroom-3147893_1920

 • Massor av plädar och kuddar i soffan är så inne just nu. Det skapar en levande atmosfär i hemmet och är man flera frusna behöver man inte slåss om pläden för nu kan man ha flera stycken liggande. Välj gärna hög kvalitet, helst ska de vara i 100 % ull. Välj grått eller svart, eller slå till med multifärgat för en lekfull inredning.

 • Den populära skandinaviska stilen i vitt har nu ersatts av olika toner i grått. Väggar, soffor, mattor och köket kan mycket väl gå i grått. Det är sofistikerat och ger en lyxig känsla. Den som vill ha färg kan lägga till detaljer i accentfärger som rosa, blått eller olika jordnära färger.
 • Mönster i inredningen är helt rätt och en persermatta kan gärna få bryta av i ett grått eller vitt hem. Mönstrade plädar eller kuddar är också rätt.

 • Svarta detaljer får gärna finnas i hemmet. Det kan vara en fåtölj, en vägg eller en matta. Huvudsaken är att man har några svarta element. Det är elegant och ger en känsla av lyx. Det går mycket väl att kombinera den minimalistiska skandinaviska stilen som är känd för att vara enkel med lyxiga element. Den lyxskandinaviska stilen är det nya.
 • Gröna växter var en stor trend förra året och fortsätter att vara det i år. Den som inte är så händig med växter kan glädja sig åt att även kaktusar är helt rätt.

 • Om det är dags att byta ut soffan hemma ska man satsa på en stor soffa med ett sittdjup som gör att man lätt sjunker ner i den. Det ska finnas plats för både familjen och gäster. Modulsoffor med delar som man kan bygga på är mycket populära.

Släng inte – göm undan

Fashionistan har inrett sitt hem helt i stil med dessa tips, men många har inte möjlighet att göra det. Du behöver inte slänga prydnadsananasen eller drinkvagnen, utan göm undan dem i förrådet. Om några år kanske de är heta igen. För att inreda hemmet trendigt kan det räcka med några färgburkar, lite nya växter och textilier. Man behöver inte springa ut och köpa nya möbler för att vara inne, utan det kan räcka med att byta ut några detaljer. Det som är hopplöst ute lägger du undan eller säljer på loppis.Statementaccessoarer – tips och regler!

Publicerat Lämna kommentar

pretty-woman-635258_1280

Med statementaccessoarer syftar man på föremål och prylar som är designade för att skapa en känsla snarare än bara ett visuellt intryck. Det kan vara allt från skor och kläder till smycken och andra typer av accessoarer. Att använda dessa är inte svårare än det låter men vad många däremot glömmer bort är hur man bör bära accessoarerna för att uppfylla statementkänslan. Små detaljer som påverkar hur ens look uppfattas av andra och hur man själv känner sig. Vi har samlat några tips till dig som är nyfiken på att veta mer om den här sortens accessoarer och vissa av dessa är mer att beskriva som en sortens regler. Läs och lär!

Smycken

woman-1028398_1280
Alla sortens smycken har i tider haft en betydande roll inom mode- och livsstil. De har utöver sin utsmyckande funktion även fungerat som ett slags statement inom sociala kretsar där dyra smycken representerat välstånd, makt och pengar. Den senaste tiden har smycken även blivit en viktig detalj inom modevärlden, oavsett vilken samhällsklass man kommer från. Rätt smycken till rätt klädsel är A och O när det kommer till trender och coolhetsfaktor. Allt från artister till kända modebloggare är noga med att deras valda smycken syns i press- och media, vilket såklart bidragit till att även den stora massan shoppar smycken i högre grad än förr. Idag hittar man smycken i alla olika prisklasser, men den som verkligen vill göra intryck brukar ändå precis som förr investera i dyrare smycken. Detta beror på att folk i allmänhet har större koll idag och direkt känner igen exempelvis ett halsband.

Du som använder statementsmycken i vardagen ska tänka på att matcha med de kläder du bär till jobbet. Använder du en strikt kontorsklädsel på arbetsplatsen passar det såklart inte med festligt hängande örhängen med lyxiga stenar som väcker uppseende. Du kan istället välja en enklare look, även om det är ett par dyra pärlor.

Att matcha smycken är också ett smart trick för att skapa en riktigt snygg statementlook. Du kan kombinera ett statementhalsband med matchande örhängen beroende på vilken typ av tillställning det handlar om. Ett snyggt och imponerande halsband kan uppfattas helt fel om det exempelvis matchas med örhängen av helt annan stil. Vill du göra avtryck på festen ska du dock absolut lägga stor vikt vid valet av smycken. Väljer du ett par tuffa örhängen ska du tänka på att inte täcka med utsläppt eller alltför fluffigt hår – en stramare frisyr imponerar alltid. En regel om du planerar bära ett grövre statementhalsband till festen är att välja rätt typ av urringning. Du gör bäst i att köra på tröja, klänning eller top med rejält öppen hals.

Märkesklockor

watch-1311180_1280Damklockor markerar verkligen stil och trend på många plan. Moderiktiga armbandsur för kvinnor har i tider fungerat som ett statement och är än idag en suktande accessoar för många karriärskvinnor. En stilig damklocka från Rolex är ett utmärkt exempel på hur en klocka blir ett makt- och framgångsstatement, och det är inte ovanligt att kvinnor har märkesklockor som motivationsobjekt för att jobba hårt och lyckas karriärmässigt. Badar du i framgång kan du med andra ord berömma dig själv genom att köpa en lyxklocka som följer dig genom livet och den fortsatta karriären. Klockor på nätet är oftast något billigare än i butik, varför du gör bäst i att i första hand leta damklockor online för att inte missa ett hett fynd.

Har du beslutat dig för att investera i en dyrare märkesklocka som statementaccessoar ska du dock inte glömma bort att utgå från din egen vardag och personliga stil. En häftig klocka som bärs upp på fel sätt kan istället för att uppfattas som ett riktigt statement tolkas fel och kännas obekvämt. Välj därför en modell som känns bekväm just för den du är till vardags (och till fest!). Detta betyder förstås inte att kvinnor måste välja små och diskreta modeller.

Indre är mer

woman-1149911_1280Det kan kännas lockande att köpa en knallröd top till den där viktiga festen, men även om du vill göra avtryck är det inte alltid det som väcker mest åsyn som skapar bäst statement. Den lilla svarta klänningen är däremot ett statementplagg som sällan blir fel, oavsett tillställning. Svart är maktens färg och med rätt kombination av smycken, skor och makeup kan hela du stråla statement och framgång.

Är du dock en person som gillar mönster och kreativitet kan du självklart välja ett roligare plagg som exempelvis en prickig klänning. Tänk dock på att matcha klänningen med lite mer diskreta smycken eftersom det annars kan bli kaos i looken.