Sminktårta

Publicerat Lämna kommentar

wpid-psx_20160531_094234.jpg

När tårtslaget nyligen gick på TV så blev Lindas sminktårta Elwiras stora favorit och hon tyckte domarna var helt galna som skickade hem henne den veckan.
Så nu ville hon ha en sminktårta när hon fyllde år. Jag förklarade direkt att, nog för att mamma kan göra tårtor men en sååå fin blir det inte. Men jag gjorde mitt bästa och efter stränga direktiv om vilka färger som gällde så gjorde jag en tårta i form av en necessär men lite smink liggande runt om. Lagom är bäst ;-).

Nedan hittar du recept och lite tips på hur du får ihop grunden till en väsktårta.

Tårtbotten:
5 ägg
socker (ca 2,5 dl)
vetemjöl/potatismjöl (ca 1,25+1,25 dl)
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 175 grader. Ta fram tre likadana glas. I den första knäcker du äggen. I den andra fyller du upp till samma nivå med strösocker och i den tredje likadant fast 50/50 vetemjöl och potatismjöl. I mjölblandningen rör du sedan ner bakpulver och vaniljsocker.
Vispa ägg och socker riktigt pösigt, gärna upp emot tio minuter. Sikta ner mjölblandningen och vänd försiktigt runt tills det är helt blandat. Smöra en 22-24 cm form, klä den med bakplåtspapper och häll upp smeten. Grädda långt ner i ugnen i 30-35 minuter. Kolla med en sticka att den är helt klar!

Fyllning 1:
4 msk snabbmarsan
2 dl kall mjölk

Vispa med elvisp till en fast kräm.

Fyllning 2+3:
3 dl grädde
0,5 dl hallonsylt

Samt jordgubbssylt alternativt färska jordgubbar på alla lager.

När bottnen har svalnat så delar du den rakt över så du får två halvmånar. Ställ dem upp brevid varandra och skär eventuellt till lite om du vill ha någon spesiell form på din väska. Jag skar bara av lite högst upp så den blev lite plattare på toppen.

wpid-psx_20160531_102248.jpg

wpid-psx_20160531_102313.jpg

Dela sedan i fyra våningar på samma sätt som en vanlig tårtbotten.
Fyll tårtan med vaniljkräm och sylt på nedre lagret och hallongrädde och sylt på de två resterande.

wpid-psx_20160531_102215.jpg

Vira in hela tårtan i plastfolie och låt den sätta sig i kylen i minst 3-4 timmar men gärna över natten. Detta är för att den ska bli lite stabilare och för att det ska vara lättare att spackla tårtan sen.

Smörkräm:
150 gram rumsvarmt smör
3 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
1 mask kokande vatten

Vispa allt tillsammans i 5-10 minuter till det är riktigt fluffigt.

Spackla tårtan med smörkräm. Spackla är när man täcker hela tårtan med ett tunt lager av tex smörkräm för att skapa en barriär mellan tårtan och marsipanen för att förhindra att marsipanen smälter. Det blir även en slätare och finare tårta.
Ställ tårtan i kylen tills smörkrämen stelnat, ca 30 minuter.

Täck tårtan med marsipan i önskad färg. Jag använde 500 gram marsipan till min tårta och då räckte det till rosetten på sidan också.
Jag valde att göra ett diamantmönster på min för att förstärka intrycket av necessär sen satte jag en ätbar sockerpärla i varje kryss. Jag gjorde ett spänne i sockerpasta som jag satte högst upp och markerade ”sömmarna” med remmar av marsipan.

wpid-psx_20160531_102128.jpg

Ögnskuggorna gjorde jag grunden av svart sockerpasta som jag sedan fyllde med dekorationskristyr. Namnet skrev jag med nagellack, även det gjort av dekorationskristyr.

wpid-psx_20160531_102430.jpg

April-juni är jag vårens tårtbloggare på Baka.se så du kan även hitta en del av mina recept där <3
bakase

#väsktårta #sminktårta #figurtårta



Kolafyllda chokladcookies

Publicerat Lämna kommentar

Underbar chokladcookie fylld med dulce de leche och flingsalt. Supergott det kan jag lova!

Dulce de leche köper du antingen färdig i affären eller så kokar du en burk sötad kondencerad mjölk. Den här krämen ska gärna vara rätt tjock så om du kokar själv blir 2,5 timmar bra. Se till att burken har svalnat innan du öppnar den.

Recept:
125 gram rumsvarmt smör
1 dl rörsocker
2 dl strösocker
2 ägg
1 tsk sirap
5 dl vetemjöl
1,5 dl kakao
1 tsk bikarbonat
0,5 tsk salt

Dulce de leche och flingsalt tillfyllning

Sätt ugnen på 200 grader.

Rör ihop smör, rörsocker och strösocker. Blanda i äggen och sirapen. Rör tills det blandats ordentligt. Blanda mjöl, kakao, bikarbonat och salt och rör ner i smörblandningen. Arbeta till en smidig deg som är lite kladdig.

Dela degen i 32 delar och rulla varje del till en boll. Platta ut degbollarna och läggen klick dulce de leche på varje degplatta. Strö över lite, lite flingsalt, vik runt degen och rulla ihop till en boll igen.

Rulla bollarna i strösocker och lägg på två plåtar med bakplåtspapper. Grädda i ca 6-10 minuter. Kakorna är klara när de spruckit upp en del.

Låt kakorna svalna helt. Förvara i kyl eller frys.

#Cookies #dulce de leche #kolakräm

 



Frosttårta

Publicerat 6 Kommentarer
Alla barnen gillar Frost verkar det som:-). Den här Frosttårtan med Elsa på gick till Nellie när hon fyllde sex år.
Nellie gillar marshmallows så jag byggde Elsas slott enbart av marshmallows och glitter.
Elsa modellerade jag i marsipan och gumpaste. Det var jättekul och inte alls så svårt som jag trodde.
I övrigt så består tårtan av white velvet-bottnar och whipped creamcheese frosting med blåbär och jordgubbar. White velvet-bottnar är perfekta när man ska färga bottnar då den är väldigt ljus.
White velvet-bottnar:
4-5 st äggvitor (beroende på storlek M/L)
2,5 dl mjölk
2 tsk vaniljsocker
5 dl mjöl
4 dl socker
4 tsk bakpulver
1 krm salt
175 g rumsvarmt smör

Ev lite pastafärg (karamellfärg)

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg, mjölk och vanilj tillsammans. I en annan skål blandar du mjöl, socker, bakpulver och salt. Kör smöret i micron några sekunder så att det blir lite rinnigt och tillsätt sedan smöret till mjölblandningen och rör om. Häll i 1/3 av äggblandningen och rör om. Tillsätt ytterligare 1/3 av äggblandningen och rör om. Häll i det sista av äggblandningen och vispa till en jämn smet. Tillsätt eventuellt lite färg. Vill du ha olika färg på bottnarna så delar du först upp delen i tre skålar och färgar var för sig.

Fördela smeten jämnt mellan 3 st 20-24 cm formar (jag använde aluminiumformar man köper i vanliga mataffärer) och grädda på 175 grader i ca 15-20 min (kolla av med sticka, den ska vara torr). Vill man kan man istället dela upp den i 4 st 18 cm formar men tänkt då på att gräddningstiden kan vara kortare.

Whipped creamcheese frosting:
150 gram philadelphia
2 dl florsocker
3 dl grädde
Blåbär
Jordgubbar
Vispa grädden hårt. Vispa philadelphia och florsocker. Blanda försiktigt ner philadelphian i grädden. Vispa INTE då blir frostingen rinnig.
Dela upp frostingen i två skålar med lika mycket i varje. Dela jordgubbarna i små bitar och vänd ner i den ena skålen. Mosa blåbären lätt med en gaffel och vänd ner i den andra.
Fyll tårtan med en frosting på vardera lagret och täck med valfrit smörkräm, frosting eller grädde.
Jag täckte min med smörkräm och sedan marsipan och sugerpaste till en Frosttårta. Vill man kan man istället göra dubbelsats av frostingen och fylla med ena sorten och täcka tårtan med resten och dekorera med färska bär. White velvet-kakan är som namnet säger en sammetslen vaniljkaka som är god precis som den är.


Docktårta – steg för steg

Publicerat Lämna kommentar

Jag tycker det är kul att göra docktårtor. Framförallt tycker jag att det är betydligt enklare än det ser ut. När jag gjorde min senaste Monster High-tårta så var tanken att jag skulle ta ordenligt med steg-för-steg bilder så jag kunde lägga upp en tutorial. Nu blev jag som vanligt helt uppslukad i processen så det blev inte alls som många bilder som det var tänkt. Men nog för att göra en liten beskrivning och för att ge lite tips till dig som vill testa men kanske inte riktigt vågat.
För det mesta gör man med hela dockan i och då tycker jag att man ska göra den i två ”våningar”. Det blir väldigt svårt att skära en tårta som är så hög och den blir inte heller särskillt stabil. Jag brukar göra två tårtbottnar i 15 cm form (3 ägg vardera). Jag delar bottnarna i tre delar och fyller sedan upp och ner i en bunke. Bunken jag använder är den minsta i ett set jag köpte på Lagerhaus och den passar perfekt till 15 cm formen.
Börja med att klä bunken med plastfolie (ta gärna rätt mycket, det ska räcka över hela formen) och lägg sedan  på den översta delen av tårtbottnen. Den kan du med fördel skära bort yttersta kanten på så den formar sig lättare efter bunken. Sen fyllning, mellanbotten, fyllning och botten. Sen klipper du ut en lagom stor cirkel av en tårtbricka och ett hål i mitten av tårtbrickan där benen ska gå igenom. Börja med ett tunnt lager fyllning så ser det lite snyggare ut när ni kommer ner till andra våningen på kalaset. Upprepa sedan botten, fyllning, botten, fyllning, botten. Nu sticker tårtan upp en bra bit över kanten på bunken och då sätter jag fast bakformen runt så allt står stabilt.
In med tårtan i kylen över natten så den sätter sig ordentligt.
Nu är det dags att vända på tårtan. Lägg en tårtbricka eller tallrik över och se till att tårtan hamnar i mitten Sen vänder du bara på allt och plockar bort bunken, tårtformen och plasten.
Klä av dockan och linda plastfolie runt benen. Stick ner henne mitt i tårtan och spackla hela tårtan med smörkräm. Se till att det blir en fin form på kjolen och att smörkrämen är så slät som möjligt så blir resultatet mycket finare.
Ställ in i kylen medans du kavlar ut sugarpaste eller marsipan till kjolen så hinner smörkrämen stelna. På det sättet är det lättare att lägga på och passa in marsipanen utan att förstöra formen.
Det enklaste är att göra en tvådelad klänning som på Frankietårtan där jag har en färg fram och en annan färg runt och bak.
Börja med klänningstoppen. Kavla ut en bit marsipan och linda runt överkroppen. Skär ett snitt mitt bak och plocka bort överflödig deg. Ta lite ätbart lim eller vatten på kanterna och tryck ihop. Skär ut en snygg ringning som du vill ha sen och skär bort överflödigt nedanför midjan. Kavla ut framstycket och sätt fast på smörkrämen. Skär till midja, sidor och bottenkant när den är på plats. Gör sedan likadant med bakstycket. Skarven vid midjan och på sidorna kan du täcka med vad du vill. Pärlor, volanger eller rullad ”korv”.
Sen är det bara att dekorera med vad man vill. Blommor, hjärtan, glitter? Bara fantasin sätter gränser.
Har du tillgång till en docköverkropp så går det lättare att göra en lite lägre tårta. Jag brukar även då göra i 15 cm form men lite mer smet så det går att dela den i fyra delar. Sen fyller jag precis likadant fast bara i bunken.
Här ser ni mina docktårtor. Alla utom den rosa är gjorda i två våningar.
Hoppas att det är till någon hjälp. Lämna gärna en kommentar om det är något som är otydligt så ska jag försöka fixa till det. Eller om du vill ha tips på hur man gör en viss typ av klänning.
Så nu är det bara att sätta i gång att baka!
#docktårta #tutorial #stegförsteg #beskrivning #monsterhightårta


Muffinsdagen

Publicerat 2 Kommentarer

Idag är det muffinsdagen och det firar jag med att bjuda på recepten på fem favoritmuffins :-)

wpid-psx_20160229_163242.jpg
Applepie crumbletop muffins (18 st):
Börja med vaniljkrämen så den får stå till sig lite.
Vaniljkräm:
2 äggulor
3 dl mjölk
3 msk socker
1 msk potatismjöl
1 vaniljstång

Dela vaniljstången och skrapa kärnorna i en kastrull.
Blanda i de övriga ingredienserna och vispa ihop.
Låt sjuda under omrörning tills krämen tjocknar.

Saftiga kanelmuffins:
100 gram smält smör
2 ägg
1,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
2 dl mjölk
1 tsk kanel
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt

Sätt ugnen på 200 grader.
Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker poröst. Blanda vetemjöl, kanel, bakpulver och salt och rör ner i smeten. Rör till sist ner smält smör och mjölk.
Fyll 18 muffinsformar till lite mer än hälften.
Häll upp vaniljkrämen i en påse och spritsa ner en klick i varje form.

wpid-psx_20160301_170237.jpg
Bodils chokladmuffins (12 st):
1 dl kakao
2 dl socker
2 dl mjölk
150 g mjukt smör
2 ägg
3 dl mjöl
1 tsk vaniljsocker
1,5 tsk bakpulver
1 tsk flingsalt
ca 10-15 mjuka kolor (beroende på storlek)

Sätt ugnen på 175 grader.
Värm upp mjölken och vispa ner kakao och 1 dl socker så det löser sig ordentligt. Låt svalna.
Vispa smör och 1 dl socker poröst och vispa sedan ner ett ägg i taget. Blanda mjöl, vaniljsocker, salt och bakpulver i en bunke och varva ner det och mjölkblandningen i smörvispet. Dela kolorna i små bitar och vänd ner i smeten.
Fördela smeten i 12 st muffinsformar till MAX 3/4-delar av formen. Grädda i mitten av ugnen i ca 18 min.

Citronmuffins smet
Saftiga citronmuffins med vit choklad (12 st):
150 g mjukt smör
2 dl socker
2 ägg
skal av en citron
0,25 dl saft av en citron
0,75 dl mjölk
3 dl mjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 kaka Lindt Strawberry intense white

Vispa smör och socker pösigt. Vispa ner ett ägg i taget. Rör ner citron och mjölk. Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver i en bunke och rör ner. Hacka chokladen och blande med smeten. Klicka ut i 12 st muffinsformar (gärna i muffinsplåt) och grädda i 200 gr i ca 13-15 min.

wpid-psx_20160301_170916.jpg
Chokladmuffins med saltlakrits (12 st):
1 dl kakao
2 dl socker
2 dl mjölk
150 g mjukt smör
2 ägg
3 dl mjöl
1 tsk vaniljsocker
1,5 tsk bakpulver
1 tsk flingsalt
0,5 dl saltlakritsflakes

Sätt ugnen på 175 grader.
Värm upp mjölken och vispa ner kakao och 1 dl socker så det löser sig ordentligt. Låt svalna.
Vispa smör och 1 dl socker poröst och vispa sedan ner ett ägg i taget. Blanda mjöl, vaniljsocker, salt och bakpulver i en bunke och varva ner det och mjölkblandningen i smörvispet. Blanda till sist ner srösslet.
Fördela smeten i 12 st muffinsformar till MAX 3/4-delar av formen. Grädda i mitten av ugnen i ca 18 min.


Västerbottensmuffins (12 st):
7 dl Siktat dinkelmjöl
3 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
150 gram riven västerbottenost
3 ägg
3 dl filmjölk
0,75 dl rapsolja
Pumpakärnor
Sätt ugnen på 200 grader.
Vispa ihop ägg, filmjölk och olja lite lätt i en bunke. Blanda dinkelsikt, bakpulver och salt i en annan bunke. Häll äggblandningen och den rivna osten (spara lite till topping) över de torra ingredienserna och rör till en tjock smet.
Fördela smeten i muffinsformar eller i muffinsplåt, strö över lite pumpakärnor och ost.
Grädda i ca 20 minuter i mitten av ugnen.



Kladdkaka med kolagömma

Publicerat 2 Kommentarer

wpid-psx_20160526_142144.jpg

Den här kladdkakan är ett ”önskebak” till jobbet. Ena kollegan ville ha kladdkaka och den andra mumlade något om dulce de leche. Och här är resultatet :-)
Kladdig (som kladdkakor ska vara) god chokladkaka med fyllning av ljuvlig dulce de leche.

Kladdkaka:
4 ägg
3,5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
6 msk kakao
3 dl vetemjöl
200 gram smält smör

Fyllning:
1-2 dl Dulce de leche

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt svalna. Rör ihop ägg, socker, vaniljsocker, kakao, mjöl och det avsvalnade smöret. Bred ut hälften av smeten i smörad och bröad form på ca 22 cm. Värm upp dulce de leche så den blir lite mer lättflyande och häll på smeten, fast inte ända ut till kanten och häll sedan på resten av kladdkakesmeten. Grädda mitt i ugnen i ca 25-30 minuter.

Servera med glass eller grädde.

wpid-psx_20160526_141323.jpg

wpid-psx_20160526_141528.jpg

wpid-psx_20160526_141749.jpg

#kladdkaka #kolagömma #dulcedeleche