Chokladkaka med hallonglasyr

Publicerat 2 Kommentarer

wpid-psx_20160728_153802.jpg

Idag kände jag för att inviga min fina nya kakform från Nordicware, det blir så mycket roligare att baka sockerkakor om man har en fin form. Jag har dett flera liknande och tycker det blir så himla fint när glasyren rinner ner längs sidorna.

Jag fram ett recept på en saftig god chokladkaka med både kakao och smält choklad som blev jättegod. Särskillt med en härligt rosa hallonglasyr på :-). Jag strödde även på lite torkade hallon för att förstärka smaken ytterligare.

Resterna av min följer med till landet idag och kommer att avnjutas tillsammans med lite rosa bubblor i solnedgången.

Chokladkaka:
3 dl socker
3 ägg
1 dl mjölk
75 gram smält smör
50-100 gram hackad mörk choklad
3 msk kakao
0,5tsk salt
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

Sätt ugnen på 175 grader och smöra och bröa en bakform.
Blrja med att smälta smöret. Rör ner salt, kakao och hackad choklad och rör tills det är helt utblandat och det inte finns några klumpar. Ställ åt sidan för att svalna.
Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Rör ner mjölken i äggblandningen.
Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och sikta ner i äggvispet. Blir det för tjockt kan du varva med chokladsåsen annars rör du ner den sist.
Häll smeten i formen och grädda strax under mitten i ugnen i ca 35 minuter.
Tänk på att gräddningstiden kan variera i olika ugnar och kolla med en sticka att den är helt genomgräddad innan du tar ut den.
Låt svalna och själp upp på en tallrik.

Hallonglasyr:
1,5 dl florsocker
Saft från drygt en dl tinade frysta hallon.
Eventuellt vatten

Sila ut saften från hallonen och blanda med florsockret. Späd ev med ett par droppar vatten om det behövs. Glasyren ska vara ganska trögflytande men ändå så pass att den kan rinna ner för kakan.
Häll eller spritsa glasyren på kakan.
Dekorera med hallon.

wpid-psx_20160728_153421.jpg



Enkel blåbärspaj

Publicerat Lämna kommentar

wpid-psx_20160726_133406.jpg

Som utlovat kommer här receptet på blåbärspajen jag gjorde när vi var på landet. Där finns som sagt inte lika mycket tillbehör/smaksättningar så jag fick ta det som fanns. Resultatet blev en supergod, enkel, klassisk smulpaj med riktigt med smuldeg. Ibland är det enklaste det godaste!

Blåbärspaj:
500 gram färska blåbär
1 msk strösocker

1,5 dl socker
2 dl vetemjöl
2 dl havregryn
100 gram rumsvarmt smör

Sätt ugnen på 200 grader.
Häll blåbären i pajformen och sockra lätt. Blanda de torra ingredienserna till smuldegen och blanda sedan i smöret. Smula ut över blåbären och grädda i ca 15-20 minuter.

Servera med vaniljglass, grädde eller vaniljsås.

wpid-psx_20160726_133507.jpg

wpid-psx_20160723_013452.jpg

wpid-psx_20160723_013337.jpg

wpid-dsc04623.jpg
#blåbärspaj



Amerikanska blåbärsplättar

Publicerat Lämna kommentar

wpid-psx_20160726_133954.jpg

Det är ju ett riktigt blåbärsår i år och efter en vecka på landet har vi fullt sjå att göra av med alla blåbär vi plockat. I går morse (förmiddag/lunch) blev det därför supergoda amerikanska blåbärsplättar till brunch. Serverat med en fräsch yoghurt och lite av våra färska blåbär. Riktig lyx och riktigt, riktigt gott!

Amerikanska blåbärsplättar (räcker till minst 4 personer):
2 st ägg
4 dl mjölk
50 gram smält smör
0,5 tsk salt
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1,5 dl frysta sockrade blåbär
smör till stekning

Tillbehör:
Färska blåbär
1,5 dl matlagningsyoghurt +
2 msk florsocker
1 tsk vaniljsocker

Vispa ihop ägg, mjölk, smält smör och salt. Sikta ner vetemjöl och bakpulver och vispa ihop med äggblandningen. Rör smeten slät och vänd i de frysta blåbären.
Smält matfett i en stekpanna eller flättjärn och stek tjocka plättar av smeten.
Blanda matlagningsyoghurt med florsocker och vaniljsocker och servera tillsammans med blåbär till de varma plättarna.

 

wpid-psx_20160726_134048.jpg#amerikanska #blåbärsplättar Plättar #pannkakor



Dumle chip cookies

Publicerat Lämna kommentar

wpid-psx_20160718_224928.jpg

Japp, här bytte jag ut chokladbitarna mot dumlebitar och som ni förstår så blev det helst sanslöst gott.

Dumle chip cookies (40 st):
225 gram smör
2,5 dl brun farin
1,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
0,5 tsk salt
10 dumlekolor delade i små bitar.

Sätt ugnen på 225 grader och förbered två plåtar med bakplåtspapper.
Arbeta ihop smör, farinsocker, strösocker och vaniljsocker. Tillsätt sedan äggen, ett i taget och blanda väl mellan varje. Blanda mjöl, bikarbonat och salt. Rör ner blandningen i äggsmeten och tillsätt dumlebitarna. Klicka ut smeten på bakplåtspapperet och grädda kakorna i 8-10 minuter.

wpid-psx_20160718_224753.jpg