Kanderade rosenblad

Publicerat Lämna kommentar

wpid-psx_20160718_224207.jpg

Idag har jag roat mig med att kandera rosblad. Verkligen jättelätt och det blir en superfin dekoration till kakor och tårtor nu i sommar :-).

Det tar en liten stund men när det är klart så har du massa fina rosblad.

Rosor är ätbara men tänk på att snittblommor i butikerna oftast är hårt besprutade så välj gärna trädgårdsrosor om de ska ätas.

-Skjölj av rosorna med lite kallt vatten.
-Vispa upp en äggvita tillsammans med lite socker.
-Plocka av kronbladen från två rosor.
-Pensla kronbladen med ett tunt lager äggvisp och strö sedan socker på båda sidorna av bladet.
-Lägg på en plåt med bakplåtspapper.
-Låt torka i ugnen i 40 grader med ugnsluckan på glänt.

Förvara dem kallt i en burk så håller de upp till en månad.

wpid-psx_20160718_224506.jpg

wpid-psx_20160718_224355.jpg



Dumle chip cookies

Publicerat Lämna kommentar

wpid-psx_20160718_224928.jpg

Japp, här bytte jag ut chokladbitarna mot dumlebitar och som ni förstår så blev det helst sanslöst gott.

Dumle chip cookies (40 st):
225 gram smör
2,5 dl brun farin
1,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
0,5 tsk salt
10 dumlekolor delade i små bitar.

Sätt ugnen på 225 grader och förbered två plåtar med bakplåtspapper.
Arbeta ihop smör, farinsocker, strösocker och vaniljsocker. Tillsätt sedan äggen, ett i taget och blanda väl mellan varje. Blanda mjöl, bikarbonat och salt. Rör ner blandningen i äggsmeten och tillsätt dumlebitarna. Klicka ut smeten på bakplåtspapperet och grädda kakorna i 8-10 minuter.

wpid-psx_20160718_224753.jpg



Veckans baktips – Sommarlov

Publicerat Lämna kommentar

Veckans baktips kommer nu ha sommarlov några veckor men kommer självklart tillbaka.
Jag tar inget sommarlov från bakningen dock och ni kan vänta er ett nytt somrigt recept redan imorgon.

Har du några tips om bloggar eller recept så kommentera gärna nedan så ska jag kika :-).

Självklart kommer jag spana runt efter inspiration även i sommar så jag har många tips att bjuda på när baktipset är tillbaka.

På instagram @tessanbakar fortsätter jag med tipsandet hela sommaren så kika gärna in där. Där kan du tipsa genom att tagga en bild med #tessansbaktips <3



Kladdkakor

Publicerat Lämna kommentar

Ja vad ska man säga. Semestern är här men solen verkar lite skygg. Nog för att jag drömmer lite längtansfyllt efter strand och bad men när vädret är som det är så föredrar jag att vara inne och baka istället.

Kladdkakor passar perfekt, för de är ju näst intill omöjliga att misslyckas med. Håll koll på gräddningstiden bara så de inte blir för torra.
Här kan även de små i familjen få vara med och hjälpa till då det inte är lika stor stökrisk som med bakverk där elvispen ska användas ;-).

Här hittar ni ALLA mina kladdkakor då det är bara att välja och vraka 😉

#Bountykladdkaka

________________________________________________________________________________________

#Kladdkaka med kexchoklad

________________________________________________________________________________________

#Kladdkaka med kolagömma

wpid-psx_20160526_142144.jpg________________________________________________________________________________________

#Jordgubbskladdkaka

________________________________________________________________________________________

#Kladdkaka med Vit choklad

________________________________________________________________________________________

#Pollykladdkaka

________________________________________________________________________________________

#Semmelkladdkaka (ja man får äta den på sommaren också)

wpid-psx_20160121_214344.jpg________________________________________________________________________________________

#Kladdkaka Marabou Black

wpid-psx_20160410_222926.jpg

Save

Save



Bamsetårta Steg-för steg

Publicerat 1 Kommentar

wpid-psx_20160710_124639.jpg

I helgen gjorde jag min första Bamstetårta och för en gång skull så var jag vaken med kameran också. Här kommer därför en liten steg-för-steg på ur jag gjorde min Bamse hoppar ut ur tårtan-tårta :-).

Jag är inte världsbäst på att moddelera men nog ser man att det är Bamse iallafall. Och fördelen är att den är rätt enkel i modellen och därför hyfsat lätt att få till. Det som är viktigt att tänka på är att göra själva Bamse i god tid så han hinner stelna lite. Jag gjorde kroppen i gumpaste som stelnar bättre än sugarpaste men eftersom man stöttar upp figuren med bollar när den väl är på tårtan så är det faktiskt inte nödvändigt.

bamse tutorial beskrivning steg för steg

 1. Du behöver brun, blå, svart och gul sockerpasta till Bamse enligt bilden. Röd och vit till Dunderhonungsburken.

2. Ta den mindre bruna bollen och klä in den i blå sockerpasta enligt bilden. Sätt på hängslen och knappar. Andvänd lite ätbart lim om det inte fastnar.

3. Ta den större bruna bollen och forma en nos.

4 och 5. Forma armar med tassar av de avlånga bitarna. Sätt i en tandbetare eller en bit okokt spagetti som du kan fästa armen med sen. Ställ armarna med stöd så de håller formen medans de stelnar.

6. Sätt på nos, ögon och ögonbryn på ansiktet. Gör en liten mun och dra ett streck upp till nosen. Vill man så kan man sätta på ett par små vita prickar på ögon och nos som highlights.

7. Forma den röda bollen till en honungsburk. Kavla ut en liten bit av den vita sockerpastan och skär ut etiketten, rulla resten till en boll och platta ut till locket.

8. Platta ut de små bruna bollarna och tryck med en balltool eller liknande i mitten till öron. Skär lite i kansten på öronen så det ser ut som lite spretig päls.

9. Ta den blå pastan och forma till en luva. Skär ett par hack längs upp för den rätta Bamselooken.

10. Montera ihop Bamse enligt bilden. Jag limmade även på ett par ”pälstussar” på kinderna. Se till att ha ordentligt med stöd runt om medans figuren stelnar. Låt gärna torka ett par dagar.

11. Ta fram till fyllda och spacklade tårta. Kavla ut två rundlar gul marsipan eller sockerpasta och lägg den ena på toppen av tårtan.

12. Klipp ut en bit bakplåtspapper som är lite mindre än den gula marsipanen. Klipp gärna några jack i den in mot mitten så blir den lättare att ta bort sen.

13. Kavla ut röd marsipan eller sockerpasta, lägg på den andra gula rundels och kavla lite till. Täck tårtan och se till att det gula hamnar nedåt mitt uppe på tårtan.

14. Mät ut en lagom stor cirkel som passar för din tårta och storleken på din figur och skär sedan försiktigt enligt bilden. Se till att du kommer ända ner till bakplåtspappret men inte igenom.

15. Vik ut flikarna och pilla ut bakplåtspappret.

16. Sätt i din gubbe. Jag satte Bamsefiguren på en ca 1 cm hög marsipanboll då jag tyckte han kom lite lågt ner. Rulla bollar i olika storlekar och fyll runt Bamse. Låt gärna några bollar hamna utanför. Bollarna är inte bara fina utan hjälper ochså till att stöta upp Bamses armar.

Lycka till!

wpid-psx_20160710_124000.jpg

 



Citron- och jordgubbsCupcakes

Publicerat Lämna kommentar

wpid-psx_20160710_103359.jpg

Som jag nämnde härom dagen så gjorde jag cupcakes i lördags när vi hade barnvakt. Jag använde mig av mitt grundrecept på saftiga citronmuffins, fyllde dem med citronkräm och toppade med jordgubsgrädde.

Dom fick högsta betyg både från barnvakten och barnen. Hon berättade att dom nästan hade tuggat i sig pappersformarna också :-).
Jag smakade dem först i går kväll och de var supergoda. Riktigt sommarfräscha.

Tänk på att börja med att göra citronkrämen så den hinner svalna innan du ska fylla muffinsen.

Citronkräm:
1 dl socker
2 ägg
Saft från 1 citron
25 gram smör

Vispa ihop socker och ägg i en kastrull. Tillsätt citronsaften i äggsmeten och värm på svag värme. Den får absolut inte koka.
Rör tills krämen tjocknat, ca 10-15 minuter.
Ta bort kastrullen från spisen och rör i smöret. Låt svalna.


Saftiga citronmuffins:

150 gram rumsvarmt smör
2 dl socker
2 ägg (stora)
Rivet skal från 1 citron
Saft från 1 citron
0,75 dl mjölk
3 dl mjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 200 grader.
Vispa smör och socker pösigt och vispa sedan ner ett ägg i taget. Rör ner citronskal, citronsaft och mjölk.
Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver i en bunke och sikta ner i smeten. Vänd försiktigt ihop smeten och klicka ut i 12 st muffinsformar (gärna i muffinsplåt). Grädda i mitten av ugnen i 13-15 minuter.

Fyll muffinsen medans de forfarande är varma. Häll upp citronkrämen i en spritspåse och använd en så lång och spetsig tyll som möjligt. Det går bra med i princip vilken som helst men det blir snyggare med ett mindre hål.
Spritsa in ca en msk i varje muffins.
Låt muffinsen svalna.

Topping:
3 dl grädde
0,5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
ca 15 jordgubbar

Vispa grädden så fast som möjligt. Man kan tillsätta pyttelite bakpulver om man vill så går det att vispa grädden längre utan att det blir smör av den. Tillsätt florsocker, vaniljsocker och hackade jordgubbar. Kör ihop allt snabbt med elvispen.
Klicka eller spritsa ut på muffinsen och toppa gärna med en jordgubbe eller två.

wpid-psx_20160710_103456.jpg