Årets sommartårta

Publicerat Lämna kommentar

wpid-psx_20160624_113144.jpg

Undrar om det finns någon dag som det bakas så många tårtor som på midsommarafton? Och till midsommar är det gräddtårtorna som regerarar, ja hela sommaren faktiskt. Gärna med jordgubbar eller andra färska bär.
Den här tårtan åt vi på midsommar och den fungerar så klart hela sommaren. Saftiga bottnar med lemoncurd, grädde och jordgubbar. Klassiskt och gott! Den här gången valde jag att ha lite smör i bottnen för att få den lite saftigare. När man har så ”luftiga” fyllningar så tycker jag att det är gott om bottnen är lite saftigare.

Dekorerar gör man som man vill, jag valde att doppa några av jordgubbarna i smält choklad och la dit ett par av mina favoritkulor fån Lindt, Strawberries & cream.

Tårtbotten:
5 ägg
2,5 dl Strösocker
1,5 dl Vetemjöl
1,5 Potatismjöl
1 tsk Bakpulver
50 gram smält smör

Sätt ugnen på 175 grader. Klä en bakform (20 cm) med smörat bakplåtspapper.
Smält smöret och ställ det åt sidan för att svalna. Vispa ägg och socker riktigt pösigt. Blanda mjöl, potatismjöl och bakpulver och sikta ner det i äggsmeten. Blanda försiktigt tills det inte finns några klumpar. Rör i det avsvalnade smöret och grädda i nedre delen av ugnen i ca 25 minuter. Känn med en sticka så den verkligen är klar.
Låt svalna och dela sedan i 3 delar.

Fyllning:
5 dl vispgrädde
0,5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 liter jordgubbar
200 gram Lemoncurd

Vispa upp grädden, blanda ner socker och vanilj och vispa tills det blandats in ordentligt. Hacka hälften av jordgubbarna i cm-stora bitar (spara resten till dekoration). Blanda i jordgubbarna i grädden precis innan du fyller tårtan.

På varje lager brer du ut ett lager lemoncord och ett lager jordgubbsgrädde. Överst ett lager jordgubbsgrädde och sedan slätar du ut lite runt kanskerna för att få till en snygg ”naked cake”.
Dekorera med jordgubbar och annat gott.

På min tårta ser ni jordgubbar, chokladdoppade jordgubbar, marängdroppar, frystorkade jordgubbar och Lindt chokladkulor ”strawberries & cream”.

Testa den här om du är sugen på en riktigt klassisk härlig svensk sommartårta <3

wpid-psx_20160624_113320.jpg

wpid-psx_20160624_113235.jpg



Veckans baktips v 25 – Chokladmazarinrutor med hallonglasyr

Publicerat 1 Kommentar
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Den här veckans baktips är ett recept som verkligen faller mig i smaken. Jag är väldigt svag för mazariner. Och choklad, men vem är inte det? 😉 Så den här varianten chokladmazarin som dessutom, smidigt nog, är gjord i långpanna föll jag för så fort jag såg den för ett par veckor sedan. Att den dessutom är gjord av Bambi som jag av erfarenhet vet brukar ha väldigt goda recept gör ju inte saken sämre.

Hjärtat bakom bloggen ”Bambi” är Rose-Marie som förutom smaskiga recept bjuder på boktips, shoppingtips, restips för er med barn samt inblickar i hennes vardag och familjeliv. Så när ni har bakat chokladmazarinrutorna och mumsat i er ett par så rekommenderar jag att ni kikar in på bloggen igen och tittar runt lite. För er som själva bloggar så bjuder hon då och då på lite tips och inspiration.

Receptet på Chokladmazarinrutorna hittar du HÄR.

För att komma till Bambis blogg klicka på bilden nedan.

bambi

Save

Save

Save



Midsommartips

Publicerat 2 Kommentarer

Midsommarafton på fredag! Hur galet fort gick den här våren egentligen? Midsommar betyder snart semester och det betyder för de allra flesta fest och gemenskap. Här kommer några goda efterättstips som kan förgylla din midsammar vare sig ni är många, få eller bara du <3

Alla förtjänar en god efterrätt!

wpid-psx_20160513_212923.jpgRabarberpaj med mandelbotten och marängtäcke
Seg mandelbotten med biskvikänsla tillsammans med kolakokta rabarber och ett fluffigt marängtäcke. Super, super, dupergott!

________________________________________________________________

 

wpid-psx_20160620_072714.jpg
Pavlova
Härlig maräng, fylld med passioncurd, färska jordgubbar och grädde. Den här gör du i vilken storlek du vill, eller hur många du vill. Receptet är till fyra personer men öka eller minska till det antal du vill. Eller gör den som en stor tårta.

________________________________________________________________


Tårta med färska bär och kolagrädde
Enkel tårta med smak av färska bär och kola. Fantastiskt god!

________________________________________________________________

 

wpid-psx_20160329_185141.jpg
Gräddtårta med jordgubbar
Mer klassiskt än så här blir det inte. Tårta fylld med glasskräm (vaniljkräm och grädde) och marinerade jordgubbar. Dekorera med jordgubbar eller andra goda frukter och bär.

________________________________________________________________
wpid-psx_20160612_115739.jpg
Sagolik sommarpaj
Min godaste paj med fyllning av jordgubbar och vaniljdoftande rabarber. Underbart god och går både fort och lätt att göra.

________________________________________________________________

 


Jordgubbskladdkaka
En riktig midsommarkaka. Kladdkaka med färska jordgubbar och marsanpulver. Galet god!

________________________________________________________________

Philadelphiastrutar
Små söta strutar fyllda med philadelphia och lemoncurd. Fantastisk gott och fräscht och passar perfekt till midsommar. Gör en sats strutar och fyll så många som behövs. Resten fryser du bara in och tar fram nästa gång det är dags för gofika.

________________________________________________________________

 

wpid-psx_20160503_084250.jpg
Jordubbstårta med kokos och lime
Den här tårtan har en bas av Limebottnar och är fylld med kokosmousse och färska jordgubbar. Frisk och god med härlig sötma från kokosen.

________________________________________________________________
wpid-psx_20160524_122109.jpg
Citron- och blåbärstårta
Enkelt och gott. Vanliga vaniljbottnar, fyllda med lemoncord och en creamcheesefrostin med blåbär. Vill man så går det jättebra att byta blåbären mot jordgubbar. Väldigt god och går hufsat snabbt att göra.

________________________________________________________________

 

Save

Save

Save

Save



Minipavlova med jordgubbar

Publicerat 1 Kommentar

wpid-psx_20160620_072714.jpg

Pavlova är en riktig favorit. Jag älskar maränger och vem gillar inte jordgubbar. Den här har jag dessutom kompletterat med passionsfruktscurd och grädde.

Maräng:
2 äggvitor
1,5 dl strösocker
1 nypa salt

Passionscurd:
3 passionsfrukter
50 g smör
1 dl Vit Sirap eller socker
pressad saft av 1 lime
0,5 msk majsstärkelse
1 äggula
1 ägg

Gröp ur passionsfrukterna och lägg i en kastrull. Låt sjuda ett par minuter med smöret och sirapen. Sila bort kärnorna och ställ tillbaka curden på plattan.
Blanda limesaft och majsstärkelse och häll blandningen i curden. Vispa upp äggen och häll snabbt i ner curden. Vispa tills curden har fått en fin och krämig konsistens.

Tillbehör:
2 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
jordgubbar

Värm ugnen till 130 grader.
Vispa äggvitorna med en nypa salt och hälften av sockret till en lös maräng. Tillsätt sockret och vispa vidare tills marängen är fast. Spritsa ut marängen till 4 cirklar (eller hjärtan) och spritsa sedan en ring ovanpå varje som ”väggar”.
Grädda i 40 minuter.

När marängerna har svalnat så fyller du dem med passionscurd. Vispa sedan vispgrädde och vaniljsocker som du klickar eller spritsar ut på ut på marängerna.
Toppa med jordgubbar.

wpid-psx_20160620_072845.jpg

#pavlova #minipavlova #midsommardessert #allahjärtansdag



Philadelphiastrutar

Publicerat 7 Kommentarer

Små söta strutar fyllda med philadelphia och lemoncurd. Fantastisk gott och fräscht och passar lika bra till efterätt som till ett bubblande rosa vin.

Receptet nedan räcker till 12 strutar.
Strutar : 
35 gram rumsvarmt  smör
1 dl socker
0,75 dl vetemjöl
1 äggvita
Sätt ugnen på 200 grader. Vispa smör och socker poröst. Tillsätt äggvitan och rör sist i mjölet. Tryck ut smeten till rundlar som är ca 6-7 cm i diameter på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda 5 minuter. Ta ut plåten och forma direkt till srutar som du läger på ett fat att stelna. Gör gärna små strutar av bakplåtspapper att sätta innuti så de håller fårmen. Det räcker att göra 6 st för de stelnar väldigt fort så du kan plocka från de som är klara och använda till de nya. Om de sista kakorna hinner svalna för mycket så kan man mjuka upp dem en stund i ugnen igen. Jag lyckades göra 9 st innan jag behövde värma upp de sista men man kan nog vara tillräckligt snabb för att hinna alla.
Fyllning:
200 g Philadelphia
1,5 dl lemoncurd
Rör ner lemoncurden i Philadelphian. Om den blir för lös så ställ in den i kylens tills den är tillräckligt fast för att spritsa. Fyll en spritspåse och använd valfri tyll för att spritsa Philadelphiablandningen i strutarna. Dekorera med jordgubbar eller andra söta bär som passar till den syrliga citronen. Låt ligga i kylen tills det är dags att servera.
Tips: Gör sex större strutar istället, ringla lite smält nutella över och servera som dessert.
Yummi!! Så himla gott!!

Save

Save

Save



Veckans baktips v 24 – Bakasockerfritt.se

Publicerat Lämna kommentar

Pajrutor

Då var det dags för sista baktipset innan midsommar och vad passar då bättre än lite midsommartips? Det här veckan tipsar jag om Marja som har den fantastiska bloggen ”Baka sockerfritt”. Hennes recept är fria från både socker och gluten och sprudlar av färg och smak.

Här tipsar hon om fem desserter som passar perfekt till midsommar. Vad sägs om pajrutor med hallon och blåbär, vegansk blåbärscheesecake eller en klassisk gräddtårta?

wpid-20160618_102024.jpg

Hennes midsommartips hittar du HÄR.

För att komma till bakasockerfritt.se klicka på bilden nedan.

baka sockerfritt

Save