Olika hudtyper! – Vilken har du?

Publicerat

The Base Guide – Olika hudtyper

Innan jag går in på alla olika sorters foundation är det viktigt att veta vilken hudtyp man faktiskt har. En foundation kan vara min absoluta favorit medan den är helt värdelös på någon annan.

Själv har jag normal hy, varken torr eller fet och jag har nästintill aldrig haft en finne. I know, I’m lucky! Vilken Hudtyp har du?

Torr hud
Om du har torr hud är din hud ofta narig, fjällar och du får torra fläckar. Huden kan  strama obehagligt, särskilt på vintern. Du med torr hy behöver en fuktgivande foundation. Förutom en som tillför fukt och håller din hud mjuk och smidig hela dagen får den gärna innehålla reflekterande pigment som fångar upp ljuset och ger dig lyster.

Känslig hud
Har ofta ytliga, vidgade blodkärl och kan se lätt ”genomskinlig” ut. Reagerar ibland på parfymerade produkter, kyla, sol och rodnar då. Har du en känslig hy som lätt blir röd och irriterad ska du välja en mineralfoundation. Den verkar vårdande och lugnande.

Normal hud
En hud i balans som varken är torr eller glansig utan mjuk och fin utan synliga stora porer. Kan se blek och lätt grå ut och behöver extra lyster ibland.

Blandhud
Vanligast bland svenska kvinnor. Ofta fet i t-zonen och torrare på kinder och runt ögonen. Det finns 7 olika sorters foundation att välja mellan. Med blandhy bör du se efter vilken sorts foundation som uppnår just dina behov. Att behöva två, en för de torrare partierna och en för de partier där du är oljigare är inte ett måste men heller inte ovanligt!

Fet hud
Huden är blank och ser lite oljig ut. Får lätt finnar och pormaskar. Är oftast fetast i den så kallade t-zonen, panna, näsa och haka. Har färre rynkor än en torr hud. Du som har en fet hy bör satsa på en oljefri, lättare foundation med nedmattande egenskaper. Här är det extra viktigt att grunda med en primer. Får du lätt finnar är en mineralfoundation att föredra då den innehåller naturliga ämnen och täpper inte till porerna!

Missade du när jag pratade om olika primers? Det hittar du här.

hud

Kommentera via Facebook

3 thoughts on “Olika hudtyper! – Vilken har du?

 1. Jag älskar dina tips du ger i din blogg *tummen upp*.

  Jag har en liten fråga eller kanske två 😀
  Jag ÄLSKAR makeup, totalt avgudar det. Jag har dock ett problem som jag haft under hela mitt liv (påsar under ögonen). Jag har alltid lidit av mina påsar (tror det är ärftligt). Jag är rätt duktig på att sminka mig och känner mig självsäker när jag sätter mig framför spegeln, MEEEEEN så kan en hel makeup bli förstörd eftersom påsarna tar över. Jag har testat alla möjliga concealers, krämer och täckningsmetoder, men det verkar inte som något kan dölja dom tillräckligt. Mörka ringa är lätt som en plätt, utan det är PÅSAR.

  Har du något tips på hur jag ska lägga mina concealers på bästa sätt, någon bra kräm? Kanske något bra sätt att manipulera för att dölja dom?

  Sen till det här med rökning. Jag är som många andra rökare och är idag 30 år. Rökningen har självklart tagit ut sin rätt i huden efter många års misshandel av rökning. Större porer som inte ger huden den där silkeslena looken. Jag har köpt Smashbox pore minimizing, men jag tycker inte att den gör så stor skillnad som man utgick från att den skulle.

  Har du tips hur man täcker tråkiga porer och får ett mer silkeslent resultat?

  Mvh. Angelica – http://foxwoman.se

  1. Hej! Åh vad glad jag blir! Tack!
   När det kommer till påsarna är det en klurig grej att dölja. Först och främst, ser du till att du får alla timmars sömn du behöver? Det gör dem mer markanta annars. Och om dy gör det ska du se till att dricka mycket vatten om dagarna, 2 – 3 liter vatten om dagen. Påsarna blir värre om man har lite vattenbrist!
   Då kommer vi till sminket. Innan du lägger concealer ha alltid ögoncreme! Då sjukner concealern i bättre och krackelerar inte. Sen bör du ha en riktigt krämig concealer eller en flytande. Om den är fast är det stor risk att den blir för tung på den tunna huden under ögonen och tynger ner dina påsar ännu mer. Välj en som är väldigt ljus, för att bli av med påsarnas skuggor behövs något riktigt uppljusande! När du applicerar den lägg den inte i form med ringarna utan lägg den i en trekant. Alltså Inre ögonvrå – yttre ögonvrå och diagonalt mot näsbenet sen upp till ögonvrån igen. Om du lägger den i en trekant tar det bort fokusen från ringarnas form. Har du en flytande concealer går det super att lägga den ovanpå fin foundation för mer effekt :)

   Siliconprimers är det bästa för att täcka porer tycker jag. Du borde prova Smashbox photo finish primer istället! Annars är min favorit den här: http://bonvisage.se/product.html/matt-foundation?category_id=11
   Den är något mjukare än smashbox, kan vara bättre för din hud! Sen bör du ha en annan foundationpensel än vanligt som får din bas att lägga sig mer med huden än på. Längkar bild på den här: https://www.google.se/search?q=foundation+pensel&biw=1333&bih=658&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=llwJVa3EMsWrabKHgNgC&ved=0CAYQ_AUoAQ#imgdii=_&imgrc=prxozwvSF_LTUM%253A%3BgL8g6jWfTnfavM%3Bhttp%253A%252F%252Fpurity.webblogg.se%252Fimages%252F2009%252Fmac187_32623110.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fpuritybeauty.se%252F%253Fm%253D200903%2526paged%253D2%3B400%3B548
   Man ser nämligen inte det vita på produktbilden här:http://bonvisage.se/product.html/puder/foundtion-pensel-20mm?category_id=45 men den är svart och vit. Med en sådan pensel kommer du få ett bättre resultat för din hy, den gör att din foundation smälter in i din hy. Du använder den lätt på huden i cirkelrörelser. Så applicera foundation som vanligt, concealer och avsluta med denna penseln så ska du se hur himla bra det blir! Kram :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *